Nyvang

En idyllisk, lille perle

Nyvang er et lille landsbysamfund bestående af ca. 30 huse omkranset af marker og skov og er en ren Morten Korch-idyl. Tværs gennem Nyvang løber én af Køge kommunes såkaldte grønne korridorer, som er områder, der løbende søges forbedret for at sprede dyre- og planteliv. Det er ingen tilfældighed, for her er betagende smukt. Næsten hver dag dukker rådyrene op i skumringen og fasanerne løber omkring.

Udover varieret natur byder Nyvang på et særdeles godt fællesskab og naboskab. Hvert andet år afholdes der f.eks. Nyvangsfest med egen brygning af øl. Og en gang om ugen i hele sommerhalvåret mødes gammel som ung i cykelklubben og cykler rundt i omegnen.

Nyvang

Hele Danmarkshistorien afspejler sig i Nyvang

Nyvang er den i 1773 opdyrkede fjerneste del af Gørslevs overdrev. Ved Gørslevs udskiftning i 1798 flyttede Københavns Universitet sine 2 gårde i Gørslev ud til Nyvang. Giesegaard købte gårdene efter Napoleonskrigene og etablerede på den ene gårds jordtilliggende et større antal små lejehusmandsbrug i 1835, Mikkelborghuse. Efterfølgende blev opført ca. 10 øvrige små husmandsbrug med og uden jord på nabogården, Ragteshusene. Nyvangs historie er meget fascinerende, da hele Danmarkshistorien – helt tilbage fra istiden og frem til nutiden – afspejles i Nyvang. Både den sidste istid, Englandskrigene, adelen på Giesegaard og udskiftningen har haft stor betydning for området. Leif Lørring har skrevet et interessant, lille hæfte, som kan købes eller læses online på Lokalhistorisk Forenings hjemmeside.

"Da min mand og jeg flyttede hertil fra stenbroen i 2010, havde vi en fuldstændig urealistisk drøm om, at vi skulle bo i et hyggeligt bondehus med en dejlig udsigt, og hvor naboer hjalp hinanden og kerede sig om hinanden. Det viste sig, at det var ikke spor urealistisk, for alt det – og meget mere – har vi fundet her i Nyvang. Vi føler, at vi er kommet hjem og vi flytter aldrig herfra igen!"
Christine Qvistorff
Christine Qvistorff
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Landsbyforeningen udsender nyhedsmails mindst fire gange årligt med nyheder og aktiviteter fra Gørslev og omegn.