Nyvang
En idyllisk, lille perle
Nyvang er et lille landsbysamfund bestående af ca. 30 huse omkranset af marker og skov og er en ren Morten Korch-idyl. Tværs gennem Nyvang løber én af Køge kommunes såkaldte grønne korridorer, som er områder, der løbende søges forbedret for at sprede dyre- og planteliv. Det er ingen tilfældighed, for her er betagende smukt. Næsten hver dag dukker rådyrene op i skumringen og fasanerne løber omkring.
Udover varieret natur byder Nyvang på et særdeles godt fællesskab og naboskab. Hvert andet år afholdes der f.eks. Nyvangsfest med egen brygning af øl. Og en gang om ugen i hele sommerhalvåret mødes gammel som ung i cykelklubben og cykler rundt i omegnen.

Hele Danmarkshistorien afspejler sig i Nyvang
Nyvang er den i 1773 opdyrkede fjerneste del af Gørslevs overdrev. Ved Gørslevs udskiftning i 1798 flyttede Københavns Universitet sine 2 gårde i Gørslev ud til Nyvang. Giesegaard købte gårdene efter Napoleonskrigene og etablerede på den ene gårds jordtilliggende et større antal små lejehusmandsbrug i 1835, Mikkelborghuse. Efterfølgende blev opført ca. 10 øvrige små husmandsbrug med og uden jord på nabogården, Ragteshusene. Nyvangs historie er meget fascinerende, da hele Danmarkshistorien – helt tilbage fra istiden og frem til nutiden – afspejles i Nyvang. Både den sidste istid, Englandskrigene, adelen på Giesegaard og udskiftningen har haft stor betydning for området. Leif Lørring har skrevet et interessant, lille hæfte, som kan købes eller læses online på Lokalhistorisk Forenings hjemmeside.
